Verhuizen? Neem uw lage hypotheekrente mee!
De hypotheekrente is in korte tijd flink gestegen. Dat maakt verhuizen voor sommige huiseigenaren minder aantrekkelijk, zeker als u nu nog profiteert van een lagere rente. Gelukkig bieden veel hypotheekverstrekkers een meeneemregeling, ook wel verhuisregeling genoemd. Dit betekent dat u uw bestaande rente kunt meenemen naar uw nieuwe woning. Maar hoe werkt dat precies, en waar moet u op letten?

Wat houdt de meeneemregeling in?
Veel hypotheekaanbieders bieden de mogelijkheid om de rente van uw huidige hypotheek mee te nemen naar een nieuwe woning. Dit kan een aantrekkelijk voordeel zijn als de rente in de tussentijd is gestegen en u nog een rentevaste periode over heeft. Maar er zijn wel een aantal belangrijke voorwaarden om rekening mee te houden.
Hoeveel rente kunt u meenemen?
De meeneemregeling geldt in de meeste gevallen alleen voor het deel van uw hypotheek dat u op dit moment nog schuldig bent, niet voor het oorspronkelijke hypotheekbedrag. Daarnaast blijft de rente slechts gelden voor de resterende looptijd van uw rentevaste periode. Heeft u een hogere hypotheek nodig voor uw nieuwe woning? Dan betaalt u over het extra bedrag de actuele rente. Houd er bovendien rekening mee dat u dit aanvullende leningdeel meestal bij dezelfde geldverstrekker moet afsluiten.
Hoe lang is uw oude rente geldig?
Uw lage rente is niet onbeperkt houdbaar. Vaak moet de nieuwe hypotheek binnen zes maanden na de verkoop van uw oude woning ingaan, maar deze termijn verschilt per aanbieder. Ook moet u de aanvraag voor de meeneemregeling op tijd indienen; daarvoor gelden vaak strikte termijnen.
Wat gebeurt er met uw risicoklasse?
Heeft u nu een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan profiteert u van een lagere rente. Als u een duurdere woning koopt en niet meer onder de NHG-grens valt, kan uw rente hoger uitvallen. Ook kan uw geldverstrekker opnieuw beoordelen hoe de hypotheek zich verhoudt tot de waarde van uw nieuwe woning, wat invloed kan hebben op de rente. En verhuist u van een energiezuinige woning naar een huis met een minder gunstig energielabel? Dan kan dat eveneens gevolgen hebben voor uw meeneemrente.
Wat als uw rentevaste periode korter is dan tien jaar?
Heeft uw huidige hypotheek nog minder dan tien jaar te gaan in de rentevaste periode? Dan kan de meeneemregeling lastiger worden. Geldverstrekkers zijn verplicht de betaalbaarheid te toetsen met een standaardrente van 5%. Als u voldoende leenruimte heeft, is dat geen probleem, maar als u al aan uw maximale leenbedrag zit, kan dit een obstakel vormen. Sommige aanbieders bieden hiervoor oplossingen, zoals rentemiddeling.
Neem op tijd contact op
Denkt u erover om te verhuizen en heeft u een hypotheek met een lage rente? Neem dan op tijd contact met ons op. Onze hypotheekadviseurs kunnen beoordelen of het meenemen van uw rente daadwerkelijk voordelig is, wat het betekent voor uw leenruimte en of er uitzonderingen gelden voor uw specifieke situatie.
Heeft u vragen over uw hypotheek? Wij helpen u graag verder!