Fatbikes en verzekering: bent u goed verzekerd?
U ziet ze vast regelmatig voorbij zoeven: snelle fatbikes met brede banden, vooral populair onder jongeren. Een stoer uiterlijk, geen helmplicht en een elektrische aandrijving maken deze fietsen gewild. Maar hoe zit het eigenlijk met de verzekering? En wat als zo’n fatbike harder gaat dan toegestaan?

Is een fatbike gewoon een fiets?
In de basis geldt een fatbike als een normale elektrische fiets, mits:
- De maximumsnelheid 25 km/u is
- Het motorvermogen niet hoger is dan 250 Watt
Voldoet de fatbike aan deze voorwaarden, dan is hij te verzekeren zoals elke andere e-bike. Toch kan het lastiger zijn om een verzekeraar te vinden. Veel aanbieders stoppen namelijk met het verzekeren van fatbikes tegen diefstal en schade, omdat deze fietsen vaak gestolen worden.
Wat als u schade veroorzaakt?
Zolang de fatbike niet te hard gaat, kunt u bij schade de gewone aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren aanspreken. Maar wordt de fiets opgevoerd en kan hij harder dan 25 km/u? Dan wordt het juridisch gezien een brommer en gelden andere regels:
- Een kentekenplaat is verplicht
- Een WA-verzekering is vereist
- Een rijbewijs en helm zijn nodig
Zonder deze zaken is de fatbike niet toegestaan op de openbare weg én is schade niet gedekt door een verzekering.
Pas op met online aankopen
De Inspectie voor de Leefomgeving waarschuwt voor online aanbieders die fatbikes verkopen met een hoger vermogen of een snelheid boven de 25 km/u. Dit is niet alleen gevaarlijk, maar kan grote financiële gevolgen hebben. Wordt u betrokken bij een ongeval met een illegale fatbike, dan is de kans groot dat u niet verzekerd bent en zelf voor de schade opdraait. Ook riskeert u een flinke boete.
Gashendels en opvoeren: een risico
Opvoeren met een gashendel is populair en eenvoudig, maar heeft gevolgen. Met een gashendel hoeft u niet meer te trappen, waardoor de fatbike juridisch geen fiets meer is. Veel jongeren beseffen niet dat ze hiermee onverzekerd de weg op gaan.
Let op: Dat een fiets of accessoire in een (web)winkel te koop is, betekent niet dat hij legaal op de openbare weg mag. Dat blijft de eigen verantwoordelijkheid van de gebruiker.
Wilt u zeker weten dat uw fiets en verzekering in orde zijn? Neem contact met ons op!