Een huis kopen? Voor veel mensen wordt het steeds lastiger
De gemiddelde prijs van een koopwoning ligt inmiddels rond de 471.000 euro. Dat is voor veel starters en mensen met een modaal inkomen simpelweg niet haalbaar. Zeker zonder spaargeld of overwaarde is de stap naar een koopwoning lastig te zetten.

Wie alleen woont en geen eigen geld inbrengt, moet ruim 94.000 euro bruto per jaar verdienen om in aanmerking te komen voor een hypotheek van 471.000 euro. Voor een stel ligt de inkomensgrens rond de 96.000 euro gezamenlijk. Met een studieschuld, zoals veel starters hebben, loopt dat bedrag nog verder op.
Weinig kansen voor starters
Dat blijkt ook uit recente cijfers over woningverkopen. In 2024 viel nog niet eens een kwart van de verkochte woningen binnen het bereik van mensen met een inkomen van 1,5 keer modaal. In de Randstad was dat percentage nog lager: slechts 16% van de woningen werd verkocht onder de 300.000 euro; een prijsniveau dat voor veel starters als bovengrens geldt. De verschillen tussen regio’s zijn weliswaar nog behoorlijk, maar ook buiten de grote steden is het aanbod beperkt.
Spaargeld en bijkomende kosten
Wie het wél lukt om een huis te kopen, krijgt daarnaast te maken met aanzienlijke bijkomende kosten. Denk aan notariskosten, taxatie, overdrachtsbelasting (tenzij u jonger bent dan 35 en voor het eerst koopt) en kosten voor het afsluiten van de hypotheek. In totaal moet al snel 10.000 tot 15.000 euro aan eigen geld worden meegebracht. Zonder financiële hulp van ouders of een forse spaarrekening is dat een flinke drempel.
Beperkte beweging op de markt
Door de hoge prijzen en de strenge financieringseisen blijft de doorstroming op de woningmarkt moeizaam verlopen. Starters haken af, gezinnen stellen verhuizing uit, en levenskeuzes -zoals samenwonen of een gezin starten- worden op de lange baan geschoven. Dat beeld wordt in veel gemeenten bevestigd: de vraag is groot, maar het betaalbare aanbod blijft achter.
Onzekerheid over beleid
Ondertussen blijft het beleid rond wonen en hypotheken in beweging. De recente val van het kabinet, voorafgegaan door een lange formatie en weinig concreet beleid, hebben geleid tot stilstand op veel dossiers. Plannen voor écht betaalbare nieuwbouw laten op zich wachten, en het is onzeker welke maatregelen de komende tijd worden doorgezet of aangepast.
Daarom is goed hypotheekadvies belangrijk
In een woningmarkt die krap en onoverzichtelijk is, en waarin regels en mogelijkheden voortdurend veranderen, is het verstandig om goed geïnformeerd te zijn. Wat kunt u verantwoord lenen? Hoeveel eigen geld is nodig? En wat betekenen zaken als studieschuld, energielabel of tijdelijke contracten voor uw situatie?
Een onafhankelijke adviseur helpt u om dat overzicht te krijgen. Niet alleen door cijfers op een rij te zetten, maar ook door mee te denken over keuzes op de korte én langere termijn. Bij Oomen Financiële Diensten merken we dagelijks hoeveel behoefte daaraan is. Zeker bij starters en mensen met een modaal inkomen, voor wie de ruimte vaak beperkt is.
Benieuwd wat er voor u mogelijk is, nu of straks?
We kijken graag met u mee.
Duidelijk. Deskundig. Dichtbij.